Olika sorters sushi

Sushi finns i många olika varianter och smaker. Rullar, bollar och kuddar är i regel de allra vanligaste varianterna och de kan innehålla olika saker och se ut på olika sätt. Här tar vi upp några av de vanligaste sushisorterna.

Nigirisushi

Det här är en av de allra vanligaste sushityperna. Det är en liten kudde eller boll av ris, och på den lägger man sedan en tunn skiva lax, räka, avokado eller omelett. Varianten med lax brukar vara den mest populära och även den billigaste varianten.

Makisushi

Makisushi är lite krångligare att göra. Man lägger först ut ett ark av sjögräs och på det lägger man sushiris. Man lägger sedan på en eller två ingredienser som ska ge smak. Det kan vara crabfish, avokado, lax, gurka eller något annat. Allt rullas sedan ihop och rullen delas i lika stora delar som säljs till kunden.

Chirashisushi

Det här är en sorts sushi som består av en liten kudde sushiris. På den ligger en skiva sashimi. Bitarna är sedan klara att servera.

Västerländska former av sushi

Det finns också sushi som är anpassad efter västerländska smaker. Det är framför allt rullar som har omvandlats till att passa de västerländska smaklökarna bättre. Det har bland annat blivit mer och mer vanligt att använda sig av majonäs, tonfiskröror, olika grönsaker och liknande i rullarna. Det förekommer också att sjögräset eller algerna helt tas bort. Istället har rullarna en utsida av sushiris. Rullarna kan också rullas i lite sesamfrön innan servering. En typisk variant av västerländsk sushi är så kallade california rolls. Just när det gäller den sorten finns aldrig några alger på utsidan av rullen.

Överlag finns det många sätt man kan förändra sin sushi på. Oavsett om man lagar den själv eller om man beställer den kan man i regel få den fyllning man vill ha. Dessutom kan nybörjaren inom sushi enkelt beställa några olika sorters bitar för att provsmaka.